Transformatie - Zomeruniversiteit 2021

Het voorbije jaar kwamen maatschappelijke veranderingen in een stroomversnelling en deden nieuwe denkkaders hun intrede. De postcoronasamenleving zal er anders uitzien. Om relevant te blijven zullen organisaties en processen zich moeten heruitvinden.

Deze zomeruniversiteit zoomt in op de omslag in drie sectoren van onze samenleving.

25-26-27 augustus

UCLL, Nesselaerstraat, 3590 Diepenbeek

Je kan de Zomeruniversiteit bijwonen

Opgelet! Max. 45 deelnemers per dag op locatie. Tijdig inschrijven, dus. Op online deelnemen staat geen beperking.

Schrijf nu in!

Woensdag 25 augustus 13:30-16:30: Sociaal-cultureel werk

In Vlaanderen hebben we een rijk sociaal-cultureel middenveld met niet minder dan 200.000 vrijwilligers actief in deze sector en meer dan 10 miljoen deelnames aan activiteiten per jaar. Het is een breed vertakt werkveld op het snijvlak van andere maatschappelijke domeinen. De samenleving verandert en het sociaal-cultureel werk evolueert mee. Meer zelfs, vaak speelt het sociaal-cultureel werk een voortrekkersrol bij maatschappelijke veranderingen. Om deze rol te kunnen spelen, is het van belang dat het sociaal-cultureel werk wendbaar is en zich snel aanpast aan de maatschappelijke context.

Met o.m. prof. Peter Raeymaekers (UAntwerpen) - Eva Brumagne (directeur Femma)

Donderdag 26 augustus 13:30-16:30: Arbeidsorganisaties

Arbeidsorganisatie en -omstandigheden evolueren. Ook de coronacrisis veranderde de arbeidsomstandigheden van een groot deel van de werknemers. Voor ongeveer 45 % betekende dat (meer) telewerk. Degenen die een essentieel beroep uitoefenen, moesten het risico op besmetting er maar bijnemen. We belichten de transformatie van arbeidsorganisaties.

Met prof. Peggy De Prins (Antwerp Management School) - Marion Vrijens (kabinetschef van de minister van Werk en Sociale Economie) - Bart Michiels (schepen van Welzijn en Sociale Economie, Herentals) - Tom Stevens en Anne Marie Correia Vandenbroucke (Reset.Vlaanderen, project ‘De Nieuwe Samenzweerders’)

Vrijdag 27 augustus 13:30-16:30: Gezondheidszorg

Nu de coronacrisis op haar einde loopt, moet er nagedacht worden over de toekomst van de zorg. Dit is het ideale moment om de nodige hervormingen door te voeren. Deze crisis heeft immers aangetoond dat het neoliberale marktdenken voor de zorgsector niet werkt. Maar in welke richting willen we de gezondheidszorg dan wel laten evolueren?

Met prof. Piet Bracke (UGent) - Wouter Beke (Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid) - Ria Grondelaers (schepen van Welzijn, Genk) - Luc Van Gorp (CM)