Webinar: 'Arm Vlaanderen, arm Wallonië'

15 juni 2021 - 20u 

online via zoom

 

We starten een reis doorheen Wallonië. het opzet is onze landgenoten beter te leren kennen. We trachten voorbij de clichés te kijken en starten met een blik op onze geschiedenis.

Pascal zijn verhaal begint in het tijdperk (1840-1950) toen arm Vlaanderen massaal ging werken in Wallonië, vooral in de Waalse industrie. Een half miljoen Vlamingen vestigde zich ook definitief in Wallonië, wat betekent dat ongeveer een Waal op zes van Vlaamse afkomst is. Die geschiedenis heeft België veranderd en kleurt tot vandaag de politiek. Mijn thesis: de manier waarop Vlamingen en Walen tegen België aankijken heeft alles te maken met de sociaal-economische situatie waarin de regio's zich bevinden doorheen de geschiedenis. Niet zozeer door verschillen in cultuur, taal enzomeer.

Ik zal de luisteraars ook meenemen naar steden als Luik, Charleroi en La Louvière vroeger en nu.

Met dit webinar geven we een startschot voor een reeks die op termijn ook ontmoetingen wil mogelijk maken tussen beweging.netters en leden van onze Waalse zusterorganisatie MOC. Dus ook na de zomer zetten we initiatieven in deze reeks verder.

Inschrijven: https://contact.beweging.net/event/webinar-arm-vlaanderen-arm-wallonie-2021-06-15-33/register

Pascal is de dag van vandaag hoofredacteur van het eerste Nederlandstalige kwartaalmagazine 'Wilfried’. “Voor het eerst kijken journalisten, reporters, non-fictieschrijvers, fotografen en tekenaars uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel naar hun verdeelde/gespleten/wonderlijke/hopeloze/redelijk bijzondere land; het magazine drijft op nieuwsgierigheid en gulzigheid naar verhalen”. De Nederlandstalige Wilfried is de tegenhanger van het gelijknamige Franstalige zustermagazine (met een politieke inslag) dat ondertussen al drie jaar bezig is.