Leugen en waarheid, Bas Heijne

 

SPECIAL IDD21 / Passie

Bas Heijne: ‘Progressieven, schuif je eigen waarheden niet meer als vanzelfsprekend naar voren’ - MO*

Bas Heijne neemt de temperatuur op van onze verhitte samenleving. In zijn gesprekken met zeventien prominente denkers dringt zich het besef op dat de zaken die we kunnen beheersen de uitzondering zijn. We zijn allemaal op zoek naar het goede leven. Helaas wordt het zicht op de weg belemmerd door vele obstakels. Om verder te komen zullen we eerst die obstakels in kaart moeten brengen. Heijne spreekt van een bewustzijnsverandering:

‘Voordat je anders handelt, moet je anders leren kijken, anders denken.’

En dat maakt zijn boek een boeiende leeservaring. Of wil je hem gewoon eerst zelf horen? www.IDDAGEN.be

‘In onze tijd verlangen we constant naar aandacht, maar we zijn doodsbang voor echt contact’, parafraseert Heijne de schrijfster van The Lonely City, Olivia Laing. ‘Hoe moeilijker we onze affectie kunnen tonen, hoe meer we gaan waarderen wat vroeger vanzelfsprekend was’: het belang van kunst en cultuur, de behoefte aan resonantie in onze relatie met de wereld rondom ons.

‘Door de lockdown zijn we ons ervan bewust geworden wat we te veel aan onze schermen gekluisterd zitten.’

 Mijn review

Fitness voor de geest, een workout om meer nuances te zien, en je twijfels als goed gezelschap te omarmen. Als je dan toch ruimte maakt voor reflectie kan je beter goed leesvoer in handen hebben. De kwesties van deze tijd. En een zoekende gids met interessante gesprekspartners, jij zit op de eerste rij.

Waarom wilde ik het lezen? Ik volg Heijne al een tijdje. Zijn columns Bas Heijne - NRC, zijn vertalingen en voorwoorden. Hij is een goede observator, bijzonder empathisch.

Aan wie zou ik het aanraden? Voor wie het heden en de toekomst koestert, en in goede conditie zijn/haar drives op waarheid wil toetsen.